Sairaalaunikoulu auttaa, kun vanhempien voimat uhkaavat loppua

Raaseporin sairaalan päiväkirurgisella osoastolla pidetään joka kolmas viikonloppu vauvojen unikoulua

Sairaalaunikouluista liikkuu vanhempien keskuudessa ikäviä mielikuvia. Uhkakuvissa vauvat hylätään kolkkoihin huoneisiin yksin huutamaan ja ovi avataan vasta aamulla. Unikoulun jälkeen lapsi on traumatisoitunut ja kärsii kurjasta kokemuksesta lopun elämänsä. Kotiin palatessa tilanne palautuu entiselleen viikossa ja koko kärsimys oli ihan yhtä tyhjän kanssa.

Näinhän se menee..monen mielestä…

Mutta ei. On aika oikoa pinttyneitä käsityksiä ja avata sairaalaunikoulun salaperäistä verhoa.

Sairaalaunikouluja pidetään ympäri Suomea ja jokaisessa on varmasti omat toimintaperiaatteensa. Yhteistä on se, että tilanteessä, jossa vanhempien voimat uhkaavat loppua, tarjotaan mahdollisuus hengähtää hetki ja ohjata unihäiriöstä kärsivä pienokainen hyvien unitapojen polulle. Sairaalaunikoulun aikana vanhempi saa nukkua muutaman yön rauhassa, kun hoitajat lohduttavat lempeällä johdonmukaisuudella vauvaa kohti itsenäistä nukahtamista. Vauvoja ei huudateta mutta heidän luokseen ei myöskään rynnätä heti ensimmäisestä inahduksesta. Sillä sehän on usein ollut suurin syy siihen, miksi nukahtamisesta on alunperin tullut niin vaikeaa.

Kokeneet hoitajat osaavat erottaa, milloin lapsella on aidosti hätä ja milloin kyse on normaalista nukahtamiseen liittyvästä toiminnasta tai uuden tavan vastustelusta. Kun osastolla vietetään myös päivät, syöden ja ulkoillen, omahoitaja seuraa perheitä ja antaa samalla henkilökohtaista ohjausta. Kun vastapuolena on varmoin ottein ohjaava ammattilainen, syntyy lopulta luottamus ja kotona voidaan jatkaa onnistunutta matkaa kohti ehjiä öitä.

Unikouluun tarvitaan aina lähete, jonka voi saada neuvolasta tai yksityisen lääkärin kautta. Usein ehtona on, että kotona on koetettu ensin jotain unikoulua ja vanhempien väsymystila on jo vaikea. Sairaalaunikouluihin on usein jonoa. Sairaalaunikoulussa lapselta odotetaan yösyömisestä luopumista. Siksi alaikäraja on 6 kk ja lapsen tulee jo syödä kiinteää ruokaa. Lääkäri tarkastaa jokaisen lapsen ennen unikoulun aloittamista. Mahdollisten terveydellisten haasteiden tulee olla hoitotasapainossa ennen unikoulun aloittamista.

Sairaalaunikoulu ei siis ole ensimmäinen oljenkorsi, johon tartutaan, kun lapsi nukkuu hieman huonosti. Mutta kun mielessä alkavat pyöriä haaveet arjesta pakenemiseksi tai lapsen lahjoittaminen ensimmäiselle ottajalle, ei kannata arastella, vaan pyytää rohkeasti apua.

Lue tästä linkistä Uniliiton Uniuutisiin kirjoittamani artikkeli Raaseporin sairaalan unikoulusta.

Raaseporin sairaalan unikoulun sairaanhoitajat ovat kokeneita unikouluttajia.


Julkaissut Muksuperheen uniohjaaja

Terveydenhoitaja ja Uniohjaaja

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: