Olisiko sittenkin ongelmana raudan puutos?

Kuvakrediitit: Pixabay
https://pixabay.com/photos/

Aika-ajoin Muksuperheen uni -facebook ryhmässäkin keskustellaan raudasta ja ferritiinin puutoksesta. Milloin on syytä epäillä, että uniongelman taustalla voisi olla raudanpuutos?

Rauta on ihmiselle elintärkeä hivenaine, jota tarvitsemme niin punasolujen muodostamiseksi, immuunipuolustukselle, kuin hermostomme hyvinvoinninkin edistämiseksi. Raudan puutoksesta voi pitkittyessän seurata anemia. Anemialla tarkoitetaan tilaa, jossa ihmisen veren hapenkuljetuskapasiteeti on heikentynyt. Syitä anemiaan voivat olla runsas verenvuoto, jokin luuytimeen vaikuttava sairaus, punasolujen vähäisyys tai niiden rakenteissa olevat poikkeukset ( esim. sirppisoluanemia ) Tässä artikkelissa puhutaan anemiasta, joka liittyy raudan puutokseen. Sekä siitä, kuinka pitkittynyt raudanpuutos näkyy aina lopulta myös matalana hemoglobiinipitoisuutena. Käymme läpi tyypillisiä syitä, jotka johtavat lasten raudanpuutokseen, sekä raudanpuutokseen liittyviä oireita.

Ihmisen veren punasolujen rauta on aktiivisessa muodossa ja kun taas raudan varastomuoto, ferritiini on passiivisessa muodossa, jossa se myös imeytyy muihin kudoksiin. Aktiiviset rautaionit sijaitsevat punasolujen hemoglobiinissa, jossa ne vastaanottavat, kuljettavat ja luovuttavat happimolekyylejä.

Ferritiini on varastoituna veren plasmaan ja elimistön soluihin. Ferritiini on raudan ja valkuaisaineen (apoferritiini) yhdistelmä. Alentunut ferritiinipitoisuus seerumissa voi olla ennakoiva merkki anemiasta.

Anemia ja alhainen ferritiinitaso on aina oire, jonka perimmäinen syy tulee selvittää. Raudan puutosta hoidetaan pääasiassa suun kautta otettavalla rautalisällä. Vakavissa raudanpuutoksissa voidaan myös harkita rautalisää suonensisäisesti mutta suurempien haittavaikutustensa ja kalleutensa vuoksi se ei ole mikään rutiinitoimenpide.

Pieni vauva tarvitsee rautaa kasvaakseen ja kehittyäkseen mahdollisimman hyvin. Sikiö kerää viimeisen raskauskolmanneksen aikana äidin verestä istukan kautta itselleen rautavarastot, joiden tulisi riittää ensimmäiset 6 kk. Mikäli vauva syntyy ennenaikaisena, hän ei ehdi kerryttää näitä varastoja ja siksi pikkukeskosille määrätäänkin aina rautalisä, jota annetaan yhteen ikävuoteen saakka.

Terveenä ja täysiaikaisena syntynyt vauva saa tarvitsemansa raudan ensimmäiset 6 kk äidinmaidon tai korvikkeen kautta. Sen jälkeen rautavarastot alkavat ehtyä ja vauva tarvitsee lisärautaa kiinteän ruuan muodossa. Vauvojen raudantarve on 6 – 12 kk iässä 11 mg / vrk ja 12-36 kk iässä 7 mg / vrk.

Yli puolivuotiaiden vauvojen lisääntynyt raudantarve johtuukin sikiöaikoina kerättyjen rautavarastojen ehtymisestä, hermoston nopeasta kehityksestä ja punasolujen määrän lisääntymisestä. Vauvan elimistö on kuin kiihkeällä tahdilla käyvä tehdas, jonka yhtenä tärkeänä raaka-aineena on rauta.

WHO on huolissaan vauvojen ja lasten raudansaannista, etenkin kehittyvissä maissa, joissa ravinnon yksipuolisuus ja äitien matala koulutustaso altistaa vauvoja ja pikkulapsia raudanpuutokselle. Vaikka rintamaidon ja imetyksen katsotaankin hyödyttävän lasta aina kaksivuotiaaksi saakka, WHO korostaa sen ohella myös laadukkaan ja riittävän kiinteän ravinnon merkitystä. Äidinmaidon rautapitoisuus on niin pieni (vain 0,01 mg / l), että vauvan tulisi nauttia sitä 11 litraa / vrk, saadakseen siitä kaiken tarvitsemansa raudan. Melkoinen urakka, vai kuinka? On siis paljon tehokkaampaa ja vauvaystävällisempää tarjota pikkuiselle rauta- ja C-vitamiinipitoisia ruokia. Sillä C-vitamiini edistää raudan imeytymistä, kun taas kalsium taas estää imeytymistä. Rautalisää käytettäessä onkin hyvä pitää muistissa kahden tunnin sääntö. Ei maitoa kahta tuntia ennen tai jälkeen rautalisän nauttimisen.

Luonnollisimmin rauta imeytyykin syödystä ruuasta ja raudanpuutepäilyiden täyttyessä ravinnossa tulisi aluksi lisätä rautapitoisten ruokien valikoimaa ja määrää. Rautavarastojen kertyminen kestää ja lääkärin määräämän lisäraudankin myötä vaikutukset voivat näkyä hitaasti.

Runsaasti rautaa sisältäviä ruoka-aineita

 • Täysjyvävilja
 • Lisärautaa sisältävät puurohiutaleet
 • Naudanliha
 • Parsakaali
 • Linssit ja pavut
 • Soijarouhe
 • Maksamakkara
 • Veriohukaiset
 • Kananmuna
 • Viikunat
 • Luumu
 • Kuivattu oregano, persilja ja basilika
 • Tölkkisardiinit, tonnikala
 • Pähkinät, manteli, cashew-pähkinät
 • Kvinoa
 • Vihreät lehtivihannekset (huomioi nitraattipitoisuus)

Joskus käy niin, että sikiö ei täysiaikaisuudestaan huolimatta ole saanut rautavarastojaan täyteen. Yleisin syy tähän on äidin oma raudanpuutos. Vaikka neuvolassa seurataankin hemoglobiinia läpi raskauden ja suositellaan herkästi rautalisän käyttöä, jää joskus huomioimatta äidin mahdollinen varastorautojen vähäisyys. Kun raskaus muutenkin lisää äitien raudantarvetta, voi rautavarastojen vähyys koitua sikiönkin kohtaloksi. Etenkin, jos lääkärin tai terveydenhoitajan ohjaamaa rautalisä aiheuttaa ummetusta tai muita ikäviä oireita ja rautatablettien nauttimista vältellään niiden vuoksi.


Naisille tyypillisimmät altistavat syyt raudan puutokselle

 • Runsaat kuukautiset
 • Useat perättäiset raskaudet
 • Tiheästi toistuva verenluovutus
 • Imetymishäiriö, kuten keliakia tai allergia
 • Suoliston verenvuoto
 • Anoreksia
 • Vegaani/kasvisravinto
 • Runsas maidon käyttö (myös soijamaito)
 • Runsas kofeiinin käyttö
 • Tietyt lääkeaineet
 • Runsas liikunta
 • Raskaus

Milloin tulisi ottaa huomioon, voisiko lapsi kärsiä raudanpuutoksesta?

Vaikka raudanpuutteella onkin oma osansa joissakin uniongelmissa, on se harvoin yksinään syy levottomiin öihin. Olen omallakin vastaanotollani joutunut ottamaan kantaa siihen, voisiko vauvan uniongelman taustalla olla raudanpuutos vai ei. Ja hyvin pian on selvinnyt, että todennäköisin syy onkin jossain aivan muualla. Ja oikein hyvässä yhteisymmärryksessä vanhempien kanssa.

Mutta on myös vastaanottoja, jolloin epäilyni herää ja ohjaan vanhemman lapsineen osaavan lastenlääkärin vastaanotolle tarkempia tutkimuksia varten. Tällöin tietyt oireet ja muut taustaselvittelyt antavat viitteitä siihen, että raudanpuutoksella voi olla oma osansa myös uniongelmiin.

Raudanpuutoksesta keskustellaan paljon sosiaalisessa mediassa ja kaupalliset palveluntuottajat tarjoavat laboratoriotutkimuksia ilman lähetettä. Onhan se rahakasta businesta. Aikuisen kohdalla tällainen tutkimus voi olla ihan OK mutta jos epäilee lapsellaan raudanpuutosta on parasta varata aika lastenlääkäriltä ja keskustella asiasta enemmän. Lasten viitearvoissa on aikuisia suurempaa vaihtelua ja omin päin ei tulisi tulkita niitä tai aloittaa lapselle lisärautaa. Lisäraudalla voi olla odottamattomia haittavaikutuksia, joista osa on jopa vaarallisia. Eräät perussairaudet voivat altistaa raudan kertymiselle. Siksi on tärkeää, että lasten raudanpuutosta hoidetaan vain osaavan lastenlääkärin johdolla.

Yleisimmät syyt vauvaikäisten raudanpuutokselle

 • Äidin raudanpuutos raskauden aikana
 • Ennenaikainen syntymä
 • Täysimetys, joka on jatkunut yli 6 kk
 • Hyvin verkkainen tahti kiinteitä ruokia aloittaessa
 • Yksipuolinen tai niukkarautainen kiinteä ravinto

Tyypillisimmät vauvaikäisten raudanpuutosoireet

 • Kalpeus
 • Velttous ja väsyneisyys
 • Tummat varjot silmien alla (oireena myös atooppisilla lapsilla)
 • Heikko kasvu
 • Tiheä hengitystaajuus levossakin
 • Viivästynyt kehitys (puhe, motorinen)
 • Kylmät jalat ja kädet
 • Huono ruokahalu
 • Yleinen rauhattomuus
 • Epätavallisen punainen kieli
 • Kalpeat limakalvot

Yleisimmät taapero- ja leikki-ikäisten raudanpuutoksen syyt

 • Suuri lehmän/soijamaidon määrä ravitsemuksessa (710 ml < / vrk)
 • Krooniset infektiot
 • Keliakia
 • Vegaani/Kasvisruokavalio
 • Vähän rautaa tai C-vitamiinia sisältävä ruokavalio
 • Ylipaino

Tyypillisimmät raudanpuutosoireet taaperoilla ja leikki-ikäisillä

 • Kalpeus
 • Velttous ja väsyneisyys
 • Tummat varjot silmien alla (oireena myös atooppisilla lapsilla )
 • Hidastunut kasvu
 • Tiheä hengitystaajuus levossakin
 • Kehityksen viivästymää
 • Kylmät jalat ja kädet
 • Kalpeat limakalvot
 • Eoätvallisen punainen kieli
 • Käyttäytymisongelmat
 • Huono ruokahalu
 • Levottomat jalat etenkin levossa
 • Halu syödä epätavallisia asioita, kuten multaa, hiekkaa, jäätä…
 • Kasvukivut
 • Päänsäryt
 • Ärtyisyys ja kiukkuisuus

Lähteet: Mayo-Clinic, Parks, D. 2019. Iron deficiency in children: Prevention tips for parents

Ritola, I.2018. Lasten raudanpuute-oireet.

Sinisalo, M. & Collin, P. Raudanpuuteanemian syyt on aina selvitettävä.

Uniongelmat ja raudanpuutos

Vaikka uniongelman yhtenä taustatekijänä olisikin raudanpuute, en silti pitäisi sitä ensisijaisena syynä uniongelmille. Tutkimustenkin mukaan suurin osa vauvojen ja pikkulasten uniongelmista saa alkunsa tavoista, joihin vanhemmat ovat totuttaneet pikkuisensa. Usein täysin tietämättään ja hyvässä uskossa, ilman ennakoivaa ohjausta ja tietoa. Kenenkään ei siis pidä syyllistyä, sillä siihen ei ole aihetta. Parasta nimittäin koko asiassa on se, että useimmat uniongelmat voidaan myös hoitaa totuttamalla lapsi paremmin toimiviin tapoihin.

Raudanpuutos ei siis estä sitä, etteikö uniongelmaa voisi hoitaa jo ennen kuin rautavarastot on saatu taas täyteen. Hyviä unitaitoja vahvistavia toimenpiteitä ja käytäntöjä voi aivan hyvin harjoitella, vaikka epäilisikin raudanpuutosta. Silloin ei ajauduta tilanteeseen, jossa tutkimusten jälkeen todetaankin, että lapsella on rautavarastot kunnossa mutta uniongelma ja vanhemman uupuminen vain hankaloituu ylimääräisen viiveen vuoksi.

Alla linkki Lääkärilehdessä julkaistuu artikkeliin aiheesta. Artikkelin ovat kirjoittaneet Suomen johtavat rauta-asiantuntijat.

https://www.laakarilehti.fi/tieteessa/katsausartikkeli/pienentynyt-ferritiinipitoisuus-lapsellaniukat-rautavarastot-ilman-anemiaa/?public=b0931075e3d8a1019fad399a7d141afb

Julkaissut Muksuperheen uniohjaaja

Terveydenhoitaja ja Uniohjaaja

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: