Vauvan tyynnyttely

Vauvan tyynnyttely on joskus hikistä hommaa. Kun pieni vauva parkaisee ensimmäiset käheät rääkäisynsä, vanhempien sydän hypähtää ja jalat alkavat kulkea kohti pikkuisen kehtoa. Tuoreilla vanhemmillä on tässä vaiheessa yleensä mieli huolta täynnä ja toivoa, että itku loppuisi mahdollisimman pian.

Vauvan ensimmäisten kuukausien aikana itkussa on aivan erityinen piirre. Siinä oin taajuuksia, joihin vanhempien aivoissa oleva pelkokeskus l. mantelitumake reagoi. Vauvan itku aiheuttaakin useimmille aikuisille pelonsekaisia ja ahdistavia tunteita. Ja tämä onkin aivan erityisen tärkeää, koska pieni vauva tarvitsee nopean avun, jotta voisi tuntea olonsa taas mukavaksi. Kun vanhempi vastaa vauvan viesteihin oikea-aikaisesti, vauvalle syntyy turvallinen luottamus hyvään hoivaajaan, joka on turvallisen kiintymyssuhteen perustus.

Uniasioiden yhteydessä puhutaan usein vauvan itsensä rauhoittamisen kyvystä. Itsensä tyynnyttämisen kyky on asia, joka kypsyys hiljalleen vanhemman tuella ja se on myöhemmän elämään liittyvän tunnesäätely- ja käyttäytymisen säätelytaitojen perustus. Kypsyminen tapahtuu yksilöllisesti ja siihen vaikuttavat monet asiat. Kun lapsi on saanut jo vauva-aikana hyvät eväät tätä kypsymistä varten, oppii hän vähitellen säätelemään tunteiden ilmaisuaan kuhunkin aikaan ja paikkaan sopivalla tavalla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että leikki-ikäinen tai vanhempi lapsi kykenee pidättäytymään vaikkapa hyökkäämästä nyrkit edellä toverinsa kimppuun päiväkodissa tai koulussa sattuvan erimielisyystilanteen vuoksi.

Joskus kuulee kritiikkiä siitä, että lapsia pakotetaan kiltteyteen koettamalla rajoittaa hänen käyttäytymistään vaikkapa kyläpaikassa. Asia ei ole aivan yksiselitteinen, koska tämäkin riippuu niin paljon lapsen iästä,kehitysvaiheista, sekä mahdollisista yksilöllisistä neurologisista haasteista. Ihan pienen lapsen raivokohtaus sukujuhlissa on aivan normaali asia mutta jos sellaisen järjestää leikki-ikäinen lapsi, jolle ei koskaan ole uskallettu asettaa rajoja tai tukea tunteiden ilmaisussa, ollaan helposti ongelmissa. Hyvien tunteidensäätelytaitojen tavoite onkin se, että lapsi saisi tulevaisuutta varten mahdollisimman hyvät sosiaalisen vuorovaikutuksen taidot ja osaisi olla sopivalla tavalla omia puoliaan pitävä mutta mukava ja oikeudenmukainen kaveri toisille.

Olen tehnyt pienen verkkoluennon, jossa käydään läpi 0-5 kk ikäisen vauvan tyynnyttelyyn liittyviä asioita. Kuinka tulkita vauvan itkua ja miten siihen kannattaisi vastata. Videon ohjeet perustuvat rauhoittelun portaat nimiseen filosofiaan. Ja tavoitteena on antaa sopivasti tukea, tilaa ja rauhaa vauvalle kypsytellä omia orastavia tunnesäätelyn taitojaan. Menetelmässä edetään hiljalleen, vauvaa kuunnellen ja tulkiten. Jos omassa perheessäsi noudatetaan jotain muuta filosofiaa, voi tämän videon vinkit tuntua vierailta. On monia tapoja toimia oikein ja jokainen perhe löytää varmasti itselleen parhaiten sopivan.

Klikka Tästä, niin pääset katsomaan ja kuuntelemaan verkkoluentoa

Julkaissut Muksuperheen uniohjaaja

Terveydenhoitaja ja Uniohjaaja

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: