Kuka on Muksuperheen uniohjaaja?

Olen terveydenhoitaja ja uniohjaaja Sari Tammikari. Otan uniohjausasiakkaikseni 0-17 -vuotiaita lapsia ja nuoria Lasten- ja Nuorten lääkäriasema Pikkujätissä. Toimin myös Uniliitto ry:n kehitystehtävissä ja hallituksen jäsenenä ja olen Suomen Unihoitajaseuran jäsen. Toimin myös ison yhtenäiskoulun terveydenhoitajana.

Valmistuttuani terveydenhoitajaksi, pääsin unelmieni työhön neuvolaan. Oli antoisaa ja innostavaa seurata erilaisten ihmisten kasvua vanhemmuuteen. Raskaudesta, vastasyntyneen lapsen ensikäyntiin ja siitä eteenpäin. Jokaisen asiakkaan matka on omanlaisensa. Eikä sitä voi muihin verrata.

Joskus matkalle muodostui kuoppia. Aika usein puhuttiin unesta ja etenkin sen puutteesta. Univaje oli iskenyt kovaa ja yllättäen. Yhdessä vanhempien kanssa pohdimme, kuinka öihin saataisiin jotain tolkkua. Neuvolassa tietoa oli tarjolla niukalti ja halusinkin auttaa näitä perheitä. Niinpä aloin haalia lisää tietoa lasten unesta. Olin jo opiskeluaikoinani tehnyt työharjoittelun Helsingin Uniklinikalla ja tutustunut käytännön tasolla unen tutkimukseen ja unettomuuden hoitoon. Lisäopintoni Avoimessa yliopistossa psykologian ja sosiaalipsylologian alueella antoi vakaan pohjan soveltaa hankkimaani tietotaitoa myös käytännön tasolle perheiden tukemisessa.

Sain vuonna 2016 käsiini tuoreen suomalaisen uniaiheisen kirjan: Voit nukkua! Kuinka opetin vauvani nukkumaan ja kuinka se muualla tehdään, jonka on kirjoittanut Laura Andersson. Innostuin valtavasti kirjassa esitellystä ennaltaehkäisevästä näkökulmasta ja vinkeistä, jonka avulla vanhemmat voivat tukea jo pienenkin vauvan unitaitoja. Näin toimien voidaan myöhemmin välttää varsinaiset unikoulut. Niinpä suosittelin kirjaa kaikille raskaana oleville asiakkailleni ja toivoin, että he myös lukivat sitä. Moderni uniohjaus on kaukana huudatuksesta, jota useimmat vanhemmat haluavat välttää kaikin tavoin.

Vauvojen ja lasten unesta on sosiaalisessa mediassa hyvin ristiriitaisia käsityksiä ja vuosia sosiaalisen median vanhemmuus- ja kasvatuskeskusteluita seuranneena olen kiinnittänyt huomiota siihen, kuinka vanhempien uupumusta ja lasten yöllistä tiheää heräilyä vähätellään ja pidetään jopa normaalina. Pahimmillaan väsymyksestä uupuneita äitejä syyllistetään siitä, että he haluavat nukkua kokonaisia öitä. Minua tämä harmitti ja harmittaa edelleen kovasti ja koetinkin tuolloin nostaa keskusteluissa esiin sitä, kuinka tärkeä asia vanhemman jaksaminen on koko perheen hyvinvoinnin kannalta. Hyvin nukutut yöt ovat myös kehittyvälle vauvalle voimavara, jonka merkitystä ei voi väheksyä.

Vuonna 2018 aloin pitää Facebookissa suljettua ryhmää nimellä Muksuperheen uni, jossa keskusteltaisiin hyvässä hengessä ja nostettaisiin esille tutkittua ja kokemusperäistä tietoa lasten unesta. Ajattelin, että ryhmään tulisi muutama sata aiheesta kiinnostunutta jäsentä. Ryhmän koko on kasvanut parissa vuodessa yli 11 000 jäseneen ja kasvu jatkuu edelleen. Ryhmän moderoinnissa ja lisätukena minulla on vertaiskokemusta tarjoavia Unitsemppareita, joille olen tarjonnut lisätietoa unesta ja sen lainalaisuuksista.

Ryhmäni toimii vertaisryhmänä ja ryhmän henki on perhettä voimavaraistava. Jokainen vauva ja lapsi ansaitsee levänneet vanhemmat ja jokaiselle perheelle löytyy useimmissa tapauksissa sopiva malli hyvin nukkumiseen. Ei siis ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa nukkua hyvin.

Tässä, ryhmän nimeä kantavassa, blogissani nostan puheeksi asioita unen ammattilaisen näkökulmasta. Pyrin tarjoamaan sisältöä, joka kiinnostaa kaikkia niitä, joille hyvä uni on tärkeää.

Terveisin

Sari Tammikari

Muksuperheen uniohjaaja

muksuperheenuni@elisanet.fi


Matti Pikkujämsän elämänmakuinen akvarelli https://holvi.com/shop/mattipikkujamsa/

Julkaissut Muksuperheen uniohjaaja

Terveydenhoitaja ja Uniohjaaja

%d bloggaajaa tykkää tästä: