Syömisen ja unen välinen assosiaatio

Kuva: Annne Leppänen / Dai Dai

Pienelle vauvalle on luonnollista nukahtaa syödessään. Kun vauvaa pidetään sylissä ja hänen on hyvä olla, on siihen helppo uinahtaa. Imeminen on voimia vaativaa puuhaa ja mikäli tekniikka ei vielä ole oikein hallussa, hyötysuhdekin voi jäädä vajavaiseksi.

Kun uniohjauksen yhteydessä puhutaan syömisen ja unen välisestä assosiaatiosta, ei koskaan voida määritellä onko se negatiivinen vai positiivinen assosiaatio. En ylipäätään pidä tällaisesta arvolatautuneesta jaottelusta, koska asiat ovat niin monimutkaisia ja yksilöllisiä, että olisi väärin määritellä tällaisia käsitteitä yleisellä tasolla.

Siksi puhun mieluummin aikuisen aktiivisuutta vaativista assosiaatioista. Ne ovat tapoja, joiden avulla vauva tai isompi lapsi on nukahtamaan tai nukkumaan aikuisen avustamana. Näidenkin suhteen voi lapsen eri kehitysvaiheissa on täysin tarkoituksenmukaista ja toimivaa tehdä erilaisia asioita, eikä siitä tule huolestua. Vasta siinä vaiheessa, kun olemassa oleva tilanne alkaa kuluttaa enemmän voimavaroja kuin kasvattaa niitä, voi aivan huoletta muuttaa toimintaansa. Tärkeintä on se, että asiat toimivat. Ei se, mitkä asiat toimivat.

Moni vanhempi haluaa erilaisista syistä ennaltaehkäistä jonkun aktiivista toimintaa vaativan uniassosiaation syntymistä. Ehkä taustalla on kokemus esikoisesta, joka herätti öisin 8 kk iässä puolen tunnin välein, koska tarvitsi unisyklien välissä havahduttuaan aina syöttämisen takaisin uneen. Tai sitten tuleva vanhempi on seurannut sivusta hyvän ystävän tai sukulaisen asteittaista uupumista jatkuviin heräilyihin ja tehnyt omat johtopäätöksensä. Koskaan ei tulisi arvostella toisen vanhemman tekemiä valintoja, ellei sinulta nimenomaan pyydetä mielipidettä tai näkemystä. Jos läheinen uskaltaa avautua uupumuksestaan, on parempi vain osoittaa myötätuntoa, kuin ryhtyä neuvonantajaksi ilman lupaa.

Jonkun assosiaation ennaltaehkäisy tulisi tapahtua aina vauvaa kuunnellen ja askel kerrallaan. Ei koskaan pakottamalla. Kun muistaa pysyä rentona, luottavaisena ja valppaana onnistuu parhaiten. Näistäkin asioista voi nimittäin ottaa turhaa stressiä itselleen, eikä se voimauta ketään.

Klikkaa alla olevaan videoon, saadaksesi lisää tietoa syömisen ja nukahtamisen välisestä uniassosiaatiosta.Julkaissut Muksuperheen uniohjaaja

Terveydenhoitaja ja Uniohjaaja

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: